YÖK’ten Üniversite Öğrencilerine ‘Banka Hesabı’ Uyarısı!
Kara para aklama yapılan yapılar gençleri kendi ağlarına tuzağa düşürmeye çalışırken, Yükseköğretim Kurumu’ndan ‘Banka Hesabı’ uyarısı geldi.
Yükseköğretim Kurulu, gençlerin kara para işinde kullanılmasını önlemek amacıyla öğrencilerin banka hesaplarını hukuka aykırı olarak kullanarak mağduriyet yaşamalarının önüne geçmek amacıyla MASAK ile iş birliği yaptı.
AVUKAT ÖZKUL Z jenerasyonunu uyardı!
MASAK tarafından hazırlanan “Gelecek Hesaplarınızı Yakmayın” başlıklı uyarı afişleri üniversitelere gönderildi. Yükseköğretim Kurulu, öğrencileri banka hesaplarının yasa dışı amaçlarla kullanılması durumunda karşılaşabilecekleri tehlikeler konusunda bilgilendirmek amacıyla Mali Kabahatleri Araştırma Kurulu (MASAK) ile iş birliği yaptı. Yükseköğretim Kurulu, “son dönemde özellikle üniversite öğrencilerinin banka hesaplarını başkasına kullandırarak gelir elde ettiği ve bu hesapların suç gelirlerinin aklanması gibi ağır hapis cezasını gerektiren suçlara yol açabileceği” yönündeki şikayetler üzerine MASAK ile işbirliği yaptı. , terörün finansmanı ve dolandırıcılık.” MASAK tarafından hazırlanan ve YÖK tarafından üniversitelere gönderilen posterlerin öğrencilere okunması konusunda öğrencileri uyardı: “Gelecek hesaplarınızı yakmayın.” Banka hesaplarınızın kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı, dolandırıcılık gibi suçlar amacıyla para transferi amacıyla kullanılması durumunda ağır hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. “Banka hesaplarınızı başkalarının kullanmasına izin vermeyin.” uyarısı verildi.
Yükseköğretim Kurulu’ndan görsel uyarı
Öte yandan Yükseköğretim Kurulu, öğrencileri bilgilendirmek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlar Birimi uzmanları ve ODTÜ Bilişim Enstitüsü Siber Güvenlik Anabilim Dalı uzmanlarının da görüşlerini alarak görsel hazırladı. Yükseköğretim Kurulu’nun sosyal medya hesaplarında paylaşmak üzere hazırladığı görselde, ODTÜ Bilişim Enstitüsü Siber Güvenlik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. . Dr. Cihangir Tezcan, öğrencilerin hesaplarının farklı sistemler üzerinden kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabildiğine dikkat çekti. Doç. Siber saldırı yoluyla öğrencilerin banka hesaplarına erişilebildiğini, para karşılığında öğrencilerin hesaplarını kısa süreliğine kullanma teklifinde bulunabildiklerini veya dolandırıcıların e-posta veya SMS yoluyla bağlantı gönderip hesap bilgilerini alabildiklerini anlatan Prof. . Tezcan öğrencilere şunları önerdi: “Özellikle vurguladığımız şey, gelen e-postanın gerçekten beklediğiniz yerden geldiğinden emin olsanız bile, bu bağlantıyı oraya tıklamak yerine tarayıcınıza yazabilirsiniz. Öğrenciler banka hesaplarını yabancıların kullanmasına kesinlikle izin vermemeli ve düzenli olarak kontrol etmelidirler. Hatta çift faktörlü uygulamayı açarlarsa başkalarının hesaplarına erişmesini büyük ölçüde engelleyecekler.”
Erden Şahin: “Öğrenciler kendi kullanımlarına yönelik hiçbir şeyi vermemeli”
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin de öğrencilerin interneti bilinçli kullanmadıkları için hedef haline gelebildiklerini belirtti. Erden Şahin, öğrencilerin hesaplarının kredi kartı bilgilerini paylaştıkları, “phishing” adı verilen bağlantılara girdikleri veya arkadaşlarının kurbanı oldukları için kullanıldığını kaydetti. Öğrencilerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Şahin, şu öneri ve uyarılarda bulundu: “Hesaplarını yakın olsa dahi kesinlikle kendi amaçları dışında arkadaşlarına vermemeleri, aracılık yapmamaları gerekiyor. dolandırıcılık veya başka bir suç için para transferinde. Eğer kendisinden IBAN isteyen ya da hesap açmasını isteyen biri varsa bunu mutlaka polise ya da savcılığa bildirmesi gerekiyor. Hesabını kullanmasına izin vermeyin. Ne yazık ki hesabını kullanan kişi, bunun sonucunda cezai işlemlere tabi tutulacaktır. Kolluk kuvvetleri olarak şunu söylüyoruz; Hesap verirsen hesap verirsin! Hesaplarını kimseye vermemeliler, sadece kendi kullanımları için olmalılar. Kendilerine ait olan hiçbir şeyi, akraba veya üçüncü şahıs da olsa, kimseye vermemelidirler.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)